fredag 20 maj 2011

funderingar.

De som följer den här bloggen i underhållningssyfte får ursäkta den här gången. Har lite funderingar och analyseringar som behöver komma ner från virriga, grumliga tankebanor till synlig, konkret form på ett papper... Förlåt, i ett bloggfält.

Har snokat lite bland meningarna från forna, utexaminerade gastronomielever. Högskolan har publicerat elevernas tankar om utbildningen och vad de vill göra efter avslutade studier. Elevskildringarna går att läsa om här.

Det är övergripande många som har visioner men inga konkreta framtidsplaner. Övriga inriktar sig på kvalitetssäkring (särskilt för skol- och förskolemåltider), livsmedels- och hygienkontroll, och vidareutbildning till dietist. En och annan vill föreläsa, någon vill bli lektor eller hemkunskapslärare. Någon drömmer om en egen liten restaurang. Kort och gott, klart genomförbart, inga krusiduller och ganska säkra framtidsutsikter. "Lagom".

Och så är det den där stora entrepenörsskaran, de som vill "förankra måltidsupplevelser och matglädje" i sin region, har liksom inte kunnat ge något konkret exempel på hur. Vadå förankra matglädje..? Vad ska ni göra, då? Utbildningen är ju klar nu, dags att tuta och köra med... Vad?

Antar att vi kommer bli rent ut sagt dränkta i inspiration och idéer om hur vi kan utforma framtiden, både för egen del och för de områden vi kan påverka. Undrar om tre år räcker för att komma på vad man vill "bli"?

Går det att bestämma sig helt tveklöst och hitta stjärnkarriären på tre ynka studieår, eller kommer man ändå stå där som ett virrigt fån i slutet, precis som när man först slutade grundskolan och hade hela världen framför sina fötter..?

Säg det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar