lördag 16 juli 2011

Är du trygg nu?

Nu händer det! Jag är en tant!

Har lärt mig att sticka. Räta, aviga, och avslut. Strumpstickor, mönsterstickning, att byta färg och fiska maskor är ännu ett mysterium, men I'm getting there. Första arbetet kan härmed redovisas. Det blev en slätstickad handväska... I barbiestorlek!


Mina kommande tre år är utstakade. Eller vad säger jag. Klart de inte är. Det faktum att jag kommit in på en treårig utbildning, gör inte att jag plötsligt vet precis vad som väntar bakom varje krok, krök och knut i slutet på erans, årets, veckans, stundens gata. Men jag har ett hum. En plan har utlagts. Krav har fastställts, mål har definierats. Najs. Vi gillar sånt. Klara synfält, säkerhet liksom. Lite mindre hjärtklappning, lite stadigare fotgrepp.

HA! HA! HA!
(läs en sarkasm stark nog att få en lama att spotta eld)

Äh, seriöst. Den mest trygghetsgaranterade, ekonomiskt säkrade framtid vilar ändå på en högst instabil grund av oförutsägbara faktorer som alla baseras på mänskliga nycker. Marknadssvängningar. Politiska lägen. Lagändringar. Någon som blir sårad och stämmer dig på allt du äger. Den kan förbli en strålande framgångssaga intill ålderns dagar, likaväl som slås i spillror över en natt. Bara en dåre vilar sin personliga lycka och trygghet på så nyckfulla grunder. 

Jag önskar varje människa en period av tandagnisslande motgångar och fattigdom någon gång i livet. Inte för att jag primärt önskar människor till lidande, utan för att det är så svårt att definiera och finna inre styrka - beständig styrka, trygghet och lycka - om man ändå har det rätt bra. Materialistisk trygghet är som en narkos, som sveper in oss i behagliga dimmor och gör oss lyckligt omedvetna om insidans glupande tomhet. Människor med tillgångar är otroligt lätta att stjälpa, men den som inte har någonting hittar ofta glädjen i enkelheten. Någonstans inuti honom vilar en glöd som för alltid föder hans inre styrka. En glöd som är oberoende av hur bra det går, hur många drömmar han lyckats uppfylla eller om han har råd med mat för dagen.

Så, säkerhet, ta dig i brasan. Pengar är kul men absolut ingen nödvändighet för ett rikt liv. Snarare en käpp i hjulet för detsamma. Åtminstone när vi pratar äkta vara.

Om nån nu undrar varför jag gått och dragit på mig en treårig utbildning i gastronomi när jag mässar om hur lite jag bryr mig om min plånboks bukmått - hey, I like food. Och jag gillar att plugga. Vad utbildningen sedan leder till - ja, jag blir ju Expert på Mat, så att säga, men i och med att utbildningen inte leder till någon specifik tjänst eller licens så har jag inte den blekaste vad jag ska göra efterråt. Vilket passar mig perfekt. Idéer kommer på vägen, och oavsett vad som händer sen så kommer jag alltid ägna mig åt något jag älskar att hålla på med. Dessutom kommer mina matlådor bli helt gudomligt goda ;)

Flum jag är ibland, då.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar stycket som innehåller brasan skarpt =D
    Vilket fantastiskt inspirerande inlägg!!!! Det tar jag med mig framöver som bekräftelse på att jag inte är helt puckad själv ändå =D

    SvaraRadera
  2. Vilken skrivandets gåva du äger! /J :-)

    SvaraRadera