tisdag 30 augusti 2011

Från livets källa

En vän sa till mig en gång:


"Hur gör du?"
"Hur gör jag vadå?"
"Hur gör du för att veta vad du vill göra? Jamen du verkar så säker på vad du vill och vad du gör i livet."
"Haha, letar du efter färdiga lösningar så får du nog leta vidare, men lite visdom kanske jag kan klämma fram."

Sök upp ett stort träd som står fritt och lägg dig under det. Titta upp! Kan du räkna löven?
Nej. De är så många att allt flyter ihop i ett enda stort kaos. Men betänk att varenda löv är försett med näring och vatten genom sammankopplade kanaler i grenarna, stammen och till slut rotsystemet nere i jorden. Det vi ser som kaos, är egentligen ordnat i en gigantisk helhet där all näring flödar i en bestämd riktning. Och tack vare att näringen kan flöda fritt, kan trädet leva och frodas.
Se bortom trädet, upp i himlen ovanför. Varje moln bär på miljarder vattendroppar. Kan du räkna himlens moln? Om inte, tror du att du då kan hålla reda på hur många vattendroppar som virvlar i jordens luftrum? Nej. För precis som med löven, så är dropparnas antal så stort att mängden blir ofattbar. Allt flyter samman i ett till synes gigantiskt kaos. Men - även vattendropparna rör sig organiserat, följer bestämda rutter och flödar i luftrummets strömmar. De förflyttas i tyfoner, orkaner, stormar och ibland en stilla bris. De är ständigt på väg, i ett gigantiskt men strukturerat mönster. Ett närverk av expressleder där allt är på väg åt bestämda håll.
Detsamma gäller med dina tankar. Du hanterar dagligen tusentals idéer, innovationer, viljor och måsten. Bara tanken på att gå igenom varenda tankesmula blir svindlande - arbetet ter sig alldeles för stort. Men - ser du dina tankar som en helhet så kommer du snart att upptäcka ett system. Vart bär din tankeström? Åt vilket håll strömmar dina drömmar? Ser du mönstret?
Du kanske inte kan definiera varenda en av dina tankar och idéer, men om du stannar upp och känner vart dina vindar bär, kan du känna att flödet är fritt eller om det finns störningar - först då kan du se vad som krävs för att du och din kropp ska kunna leva och frodas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar