söndag 30 januari 2011

Huvudvärkens onda pillercirkel

Den fiktiva romanen "Lämnad Kvar", en amerikansk bestseller av Tim LaHaye och Jerry B Jenkins, handlar om det bibliska fenomenet Bortryckadet och konsekvenserna för de som, ja, lämnades kvar. Boken är välskriven och jag kan starkt rekommendera den, dels för det rena underhållningsvärdet och dels för de många uppseendeväckande vinklingarna av människors sätt att resonera, uthärda, anpassa sig till, ta till vara på, och till och med i maktkamp utnyttja katastrofsituationer.

Det senaste stycket som fick mig att haja till var då en kvinna berättade om hur hennes syster, som arbetar på en abortklinik, blivit ledsen över att alla foster i hennes klienters livmödrar också hade försvunnit. En katastrof för affärerna, nu har ju kliniken ingenting att göra förrän kvinnorna blir gravida igen...

"- Hattie, jag vet inte hur jag ska säga det här, men säger du att din syster hoppas att kvinnorna ska bli gravida igen så att hon och de andra kan avlägsna fostret och därmed behålla sitt levebröd?
- Vad ska hon annars göra? Du vet att det är svårt på arbetsmarknaden nu."

Alltså, holy motherf*cking shit med extra diarré på! Fatta att många företagsledningar resonerar på det här sättet idag. Tillgång och efterfrågan är det enda som räknas, och finns ingen efterfrågan så skapar vi efterfrågan genom att skapa ett artificiellt beroende. 

Vid "sjukdomstillstånd" som depression, ångest och fobier rekommenderar Vårdguiden behandling såsom kognitiv beteendeterapi, psykoterapi eller s.k. elbehandling i kombination med antidepressiva preparat, vilket ålägger lösningen på patientens problem i händerna på läkemedel och licensierad personal. Patienten själv blir förklarad maktlös, förslöad och beroende av hjälp från andra. 

Livsmedelsverket rekommenderar i sin tallriksmodell en tredjedel kolhydratrika komponenter som t.ex. pasta - ett processat livsmedel med få näringsämnen kontra högt glykemiskt index som stimulerar belöningscentra. Därmed skapas ett beroende som gör att vi stoppar i oss för stora mängder av denna energikälla och inte får i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler, blir trötta och orkeslösa, och med all sannolikhet någon gång deppiga. Om vi dessutom inte rör på oss så blir vi också tjocka och sjuka...

Huvudvärkstabletter med ibuprofen som Ipren har biverkningar som - huvudvärk.

Gissa varför "sjukvård" är en större kassako än "friskvård"...
Fin värld vi lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar