fredag 17 juni 2011

hemgjorda hamburgare!

Ibland blir man bara sugen på saker... Dagens lunch blev nästan läskigt god. Hemgjorda hamburgare i tre smaker - baconlindade, ädelost och naturell - med gyllenbrynta bröd, stekt rödlök och ... färskpotatis! Funderade först på klyftpotatis, men eftersom jag numera knappt saltar maten, för att Dina ska kunna käka allt som jag äter, så kändes det lite trist med klyftpotatis utan salt. Så det blev färskpotatis istället. Och tzatziki :)

Attans att jag inte har nån bild till det här.

Hamburgare:
700 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
smör, att steka i
50 g ädelost
8 skivor bacon

Tillbehör:
20 brödskivor typ formbröd
Isbergssallad
1 rödlök
1 tomat
1 kg färskpotatis

Tzatziki:
3-4 dl turkisk yoghurt
1/2 gurka
salt och peppar

Tärna gul lök och vitlök.Hacka isbergssallad, och tomaten i skivor. Hacka rödlöken i ringar. Tvätta färskpotatisen. Hacka gurkan fint.
Koka färskpotatisen. Fräs gul lök och vitlök i smör. blanda lök, färs, salt och peppar väl i en stor bunke. Forma tio biffar. Fräs rödlöksringarna i smör.
Bryn brödskivorna, i samma stekpanna som löken stektes i: tillsätt mer smör när det går åt. Brödskivorna kommer bli vackert rostade och få en härligt matig smak från lökflottet.
Linda 4 biffar med baconskivor, två för varje biff. Stek biffarna i smör några minuter på varje sida, tills de är så genomstekta som du vill ha dem. Salta och peppra. När du vänder på fyra av de återstående biffarna, lägg på skivor av ädelost. Lämna två biffar naturella.
Tzatziki: Blanda gurkhack med yoghurt, salt och peppar. Egentligen ska det vara vitlök i också, men jag tycker att det blir för skarp smak då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar